Història

El TMC es fruit de l’impuls popular i el compromís municipal per assolir el servei de Teatre Municipal de Canet de Mar, el TMC.

L’antic teatre Odèon, obra de Rafel Masó inaugurada el 1923, ha estat restaurat per Lluís Dilmé i Xavier Fabré de DILME FABRÉ TORRAS i Associats. L’obra de rehabilitació ha estat finalitzada el 2023, cent anys després de la seva construcció.

El teatre està situat a l’edifici emblemàtic construït per la cooperativa la Canetenca, hereva de La Companyia -primera cooperativa de consum de l’Estat fundada el 1865-que més endavant va passar a ser La Unió. Amb el pas dels anys s’hi van fer nombroses activitats socials, culturals i durant la dictadura, inclús religioses. Va arribar al seu punt àlgid durant els anys 70 i 80 i es va crear el grup de teatre independent El Canyer, que va atraure nombroses companyies de teatre i música al municipi, convertint Canet en un referent de les arts escèniques i niu de companyies i moviments culturals com La Trinca o la companyia Comediants.

Al final dels anys 80 i durant la dècada dels 90, l’Odèon va entrar en un període de decadència, degut a la necessitat d’obres de millora. Gràcies a la reivindicació ciutadana d’entitats com l’Associació Cultural Plataforma Odèon, el 2002, l’Ajuntament va comprar l’edifici i el 2007 s’inicià una primera fase d’obres. Tanmateix, alguns incidents han tingut les obres aturades fins al 2017.

L’estiu de 2018, l’Ajuntament de Canet de Mar donà l’aprovació inicial del projecte de rehabilitació del teatre Odèon, elaborat a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Mentre l’Ajuntament i la Diputació gestionaven el finançament del projecte l’estiu de 2018, el bisbat de Girona, propietari de l’edifici del Centre Parroquial, va manifestar la intenció de vendre aquest espai a l’Ajuntament. El Centre Parroquial, més conegut com a Centru, és un local ubicat en l’edifici neoclàssic de finals del XIX, que tot i ser propietat del bisbat de Girona, era gestionat per una associació de canetencs aficionats al teatre. La seva activitat principal és la producció de teatre amateur. En aquest sentit, cal remarcar que des de l’any 1974 es celebra el Concurs de Teatre Amateur, que l’any 2023 celebrà la seva 49a edició, i és un dels concursos de teatre amateur més antics de Catalunya. El 2007 el Centru va rebre el Premi Arlequí concedit per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, per haver representat Els Pastorets durant cent anys. Així mateix, davant la manca d’espais culturals i escènics al municipi, el Centru ha acollit els darrers anys trobades, esdeveniments i actes diversos d’altres associacions del municipi.

Per això, la coincidència d’aquests dos fets en el temps ha plantejat la necessitat d’abordar els projectes de recuperació del teatre Odèon i del Centre Parroquial de manera coordinada, i d’afrontar el repte de crear el Teatre Municipal de Canet de Mar com a servei integrat pels dos espais a partir dels projectes corresponents.

La ubicació dels espais del TMC, al mig del poble de Canet de Mar, constitueix un potencial per al desenvolupament cívic i cultural de la població i una oportunitat per a la revitalització del casc antic, des d’un punt de vista econòmic i urbanístic.